Balkan.Boy / Extreme Underground

Dobrodošli na moj blog....

04.03.2007.

O lijepa, o draga, o slatka sramoto...

 

Prije gotovo 60 godina u obiteljskoj kući Jagić u Belom Manastiru roditelji su presretno tepali svom prvom sinčiću Dragi. Nedugo poslije rođenja Drago je pretrpio upalu mozga zbog koje je zaostajao u razvoju.Idila se ubrzo srušila kao kula od karata te su „obzirni“ roditelji, za tadašnje prilike imućna i dobro obrazovana obitelj, odlučili da Drago ostane u kući. I ostao je. Čovjek je sletio na Mjesec, raspala se bivša država, dobili smo novog Papu, a Drago je još uvijek bio u „kućnom pritvoru“. Televiziju i radio su mu bili nepoznanica, ali je ipak 59 godina vegetirao u malom sobičku bez ijednog prijatelja, bez mirisa proljeća i Djeda Mraza. Bapske priče su ovog puta bile istinite jer su susjedi sumnjali u postojanje još jednog sina u obiteljskoj kući Jagić čiju su siluetu viđali na prozoru.

Drago nije bio jedinac. Dobio je i dva brata koji su danas obiteljski ljudi, a čije žene nisu znale da imaju djevera. Tamni sobičak sa rešetkama na vratima, krevet u kojem Drago cijeli dan očekuje majku da s njom prozbori par riječi jer je ostao na mentalnoj razini dvogodišnjeg djeteta bila je njegova svakodnevica. Postavlja se pitanje: Što bi bilo sa Dragom a ga je majka prijavila centru za socijalnu skrb koji se nalazi samo par stotina metara od njihove kuće. Možda bi Drago pod terapijama i lijekovima umro nakon par godina, ali ipak možda bismo otvorili sportsku rubriku gdje bismo se divili Draginim uspjesima na paraolimpijskim igrama 1972.

Ipak njegovi roditelji su mu oduzeli tu priliku i držali ga zatočenog sve dok i oni nisu umrli. Oni su izabrali umjesto njega i odredili mu život bez vanjskog svijeta, škole i lišili ga svih dječjih radosti. Sramota je bila jača od ljubavi, a okrutnost je prekrila majčinsku nježnost pa je želja za pomoći od kompetentnih ustanova i osoba izostala.Ponašanje njegovih roditelja možemo okarakterizirati kao svojevrstan čin zlostavljanja jer je očito da se nisu potrudili da mu omoguće dobar život s obzirom na okolnosti. Kada bi se otkrio sličan slučaj uz iznimku da su roditelji još živi vjerujem da bi im se moralo suditi kao i zlostavljačima djece.

Image Hosted by ImageShack.us

Danas, nakon što je otkrivena obiteljska tajna Drago je dobio udomiteljicu Valeriju Morić koja se skrbi za njega. Osim što se bolji ljudi i teško se kreće razumije samo par riječi na – Mađarskom. Očekuje ju mukotrpan posao majke koju Drago nikad nije imao. Nakon što ju prihvati nada se da će mu pokazati svjetlo dana koje nikad nije ni vidio, te pokazati stvari za koje nije znao ni da postoje.

Teško je zamisliti da se ovo uopće može dogoditi ali sam siguran da ovo nije jedini slučaj gdje roditelji zbog stida izoliraju svoju djecu od vanjskog svijeta. Do prije par dana mislio sam da se to može desiti samo u „Kućanicama“ gdje majka u podrumu sina drži vezanog dvadesetak godina. Stvarnost je u ovom slučaju bila još i gora jer tko zna što bi bilo s Dragom da je umro prije svoje majke. Ako su ga se već stidjeli cijeli život onda bi ga se stidjeli i pokopati te bi možda i umro bez posljednje pomasti.

Defektolozi danas otkrivaju, poučavaju i osposobljuju za život osobe sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvitku i osobe s poremećajima u ponašanju. Odabir takvog zanimanja je u najmanju ruku – plemenit. Skrbiti se o takvoj djeci nije lagano ali vjerujem da takve ljude iskreno ispunjava sreća kada im omoguće bolji i kvalitetniji život.
Biti mentalno zaostao ne znači nužno i kraj života pa tako imamo razne kreativne radionice gdje djeca sa poteškoćama u razvoju dobivaju jedan novi svijet. Izražavajući se na platnu, izradom različitih figura, pisanjem pjesama zasigurno osjećaju da su korisni ali što je najvažnije – nalaze se u toplom okruženju sa sebi sličnima i onima koji ih razumiju.Drago će uz Valeriju zadnje godine svog života provesti bitno drugačije. Iako je teško očekivati bilo kakve promjene i reakcije osim straha, vjerujem da će barem u nečemu naći zadovoljstvo i na trenutak biti sretan što je živ makar to bilo i u okusu novih slatkiša – koje Drago jako voli.


Slobo / Poskok.info

Balkan.Boy / Extreme Underground
<< 03/2007 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

MOJI LINKOVI

Linkovi...
Moj drugi blog.../English
Hercegovački forum
Najbolji site za predviđanje rezultata...
Totalna Techno Peglaona

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
45236

Powered by Blogger.ba